HOME L.L.F Article
Problem of Dopamine Addiction called Pleasure Chemical
이서영 | 승인2023.10.27 06:48

Short platform contents continues to gain popularity on social media platforms such as TikTok. The medium contains videos or images that give intense stimulation in a short period of time. Short-platform content provides fast-changing visual stimuli and tension, which promotes the release of a chemical in the brain called dopamine.

Dopamine is associated with reward and pleasure, which tends to lead to a constant search for short-platform content. Dopamine addiction can have various side effects, which can negatively affect daily life and mental health.

The first side effect is social isolation. Dopamine addiction can damage relationships with the real world. Addicts tend to spend time alone or ignore social activities.

Dopamine addiction can also cause insomnia and sleep disorders. Excessive dopamine secretion can lead to loss of balance in sleep patterns which disrupts sleep and leaves addicts constantly fatigued.

Various efforts should be made to prevent dopamine addiction and minimize side effects. Leverage technology tools to help you control yourself and balance the use of online content. For example, you can set an alarm to limit the time you watch content, or you can use a browser extension to block certain websites.

Develop a variety of activities and interests to utilize your time in various ways. This reduces the risk of dopamine addiction and helps maintain emotional stability.

Dopamine addiction is becoming an increasingly important issue in modern society, and preventing and managing it is important to protect our mental health and well-being. Therefore, it is necessary to maintain an appropriate balance while enjoying short-platform content and online activities.

L.L.F reporter Seo-young Lee

이서영  dltjdud908@gmail.com

이서영의 다른기사 보기
Copyright © 2023 두드림. All rights reserved.