HOME L.L.F Culture
Culture of Fandom and Dukjil
강은수 | 승인2023.10.27 16:49

Nowadays there is a craze for K-pop idols in the world. As a result, the large group of fans who like idols has also become a culture, which is called idol 'Dukjil' in Korea. 'Dukjil' refers to the passionate love of something and the act of digging into it.

The idol fandom culture has also changed a lot with the time. In the past it was just to go to performances such as concerts, fan signing events, and collect photos and videos, but now idol 'Dukjil' is very unique.

First of all, in the past there were very few and limited kinds of media to communicate with artists, but these days there are paid communication apps such as "Dear U Bubble" and "Weverse" where artists can communicate directly with fans.

On the birthday of an idol member, fans can also rent a cafe and hold a birthday cafe party. Of course it is rare for the artist to come in person, but it is gaining popularity in that fans can decorate the cafe with artist photos and related props and enjoy the anniversary with other fans who like the same artist.

As such, the ways of idol fandom culture are becoming more diverse, but there are times when it receives bad attention due to social prejudice. However, I hope that sound 'Dukjil' can be seen as a hobby because it energizes an individual's life and allows them to feel happiness.

L.L.F reporter Eun-su Kang

강은수  sue8832@naver.com

강은수의 다른기사 보기
Copyright © 2023 두드림. All rights reserved.